Tampereen seutu matkailukohteena

finland-aland-islandsTampere on Pirkanmaan maakuntakeskus ja väkiluvulla mitattuna Suomen kolmanneksi suurin kunta. Tampere tunnetaan ennen kaikkea aktiivisesta kulttuurielämästään, mutta kaupungista ja sen ympäristöstä löytyy varmasti jokaiselle jotakin. Tässä artikkelissa kerromme Tampereen seudusta matkailukohteena.

Tampereen sijainti ja seutukunta

Tampere sijaitsee sisä-Suomessa, noin 180 kilometrin päässä Helsingistä ja noin 170 kilometrin päässä Turusta. Kaupungin lähinaapurikuntia ovat Kangasala, Lempäälä, Nokia, Pirkkala, Vesilahti, Hämeenkyrö, Orivesi, Pälkäne ja Ylöjärvi. Tampereen kaupunkialueella asuu yhteensä noin 313 000 ihmistä, ja koko Tampereen ja lähinaapurien muodostamassa seutukunnassa on noin 380 000 asukasta. Tämä tarkoittaa sitä, että seutukunta on Helsingin seutukunnan jälkeen maan toiseksi suurin väestökeskus.

Rikas kulttuurielämä

Tampereella toimii lukuisia aktiivisia teattereita, joista tunnetuimpia ovat Tampereen Teatteri ja Tampereen Työväen teatteri. Molemmat ovat aloittaneet toimintansa 1900-luvun ensimmäisellä vuosikymmenellä. Kaupungissa järjestetään vuosittain monia kulttuuritapahtumia, esimerkiksi kesäkuukausina Tampere Guitar Festival, Tampereen sävel, Tammerkosken sillalla, Tammerfest, Tampereen flamencoviikot ja Blockfest.

Nähtävyydet

Kaupungin siluetissakin näkyvä Näsinneula on eräs Tampereen tunnetuimmista nähtävyyksistä. 168 metriä korkea näköalatorni on lajissaan Pohjoismaiden toiseksi korkein, ja se sijaitsee Särkänniemen huvipuiston alueella. Torni rakennettiin 1970-luvun alussa, ja sen näköalatasanteella on myös pyörivä ravintola, jossa voit nauttia upean illallisen ihastellen samalla maisemia ihaillen.

Tampereen keskustalueella kannattaa käydä tutustumassa ainakin Amurin työläismuseokortteliin sekä Finlaysonin tehdasalueeseen, jossa toimii nykyisin esimerkiksi elokuvakeskus, museoita, kauppoja sekä ravintoloita. Tampereen keskustan läpi virtaava Tammerkoski on myös oleellinen osa kaupunkimaisemaa, ja joki on valittu jopa yhdeksi Suomen kansallismaisemista.

Pyynikin harju maisemineen ovat oivallisia vierailukohteita kesäaikaan, sillä alueella toimii myös aktiivinen ja suosittu Pyynikin kesäteatteri. Pispalan kaupunginosassa voi ihailla ainutlaatuisia puutaloja ja keskustorilla puolestaan vanhoja arvorakennuksia, kuten Raatihuonetta ja Commercen taloa.

Miten Tampereelle pääsee?

Koska Tampere sijaitsee niin lähellä Etelä-Suomen muita suuria kaupunkeja, on sinne helppo matkustaa lähes mistäpäin Suomea tahansa. Erinomainen vaihtoehto omalla autolla kulkemiseen on matkustaa Tampereelle raiteita pitkin junalla, mikä on mahdollista Turusta, Helsingistä, Jyväskylästä, Seinäjoelta ja Porista. Myös bussit kulkevat näillä reiteillä, joten kaupunkiin on todella helppo päästä.